reede, september 28, 2007

Hea film


Hanna-B-ga on üheks meie lemmik vaidlusteemaks HEA FILM. Teate küll seda olukorda. Olete just plaaninud pool-spontaanselt, et vaataks miskit filmi. Lähete videolaenutusse ja siis see algab. Kõik need uued ja põnevad filmid. Üks on lugend "TV Nädalast" et see on saanud viis tärni. Teine vaatab kaane taha ja loeb välja oi-kui-kõva süžee. jne, jne. Lõpuks päädib õhtu sellega, et vaatate ühte nn kompromissfilmi. Või lihtsalt seda filmi, mida naine tahab vaadata.

Mis on siis selle HEA FILMI mõõdupuu. Režisöör? Näitlejad? Huvitav kaameratöö? Kestvus? Filmis räägitav keel? (Tunnen mitut inimest, kes ei suuda vaadata filme, mis on muus keeles kui inglise keel).
Kunagi öeldi, et on olemas kolme sorti filme: head filmid, halvad filmid ja gruusia filmid.
Tgasi tulles mõõdupuu juurde: mille alusel seda teeme?
Kuna filmikunstil suur mõju meie elule, siis saab ju ka küsida, et kui meie elu võrrelda filmiga, siis mis teeb selle HEAKS, väärtuslikuks?
KAs kestvus või hoopis miski muu?

Pikk elu on hea eesmärk, kuid sisukas elu veelgi parem. Nii ma vähemalt arvan (kuigi tahaks ka vanaks elada).

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

mina väidaks, et tegureid on erinevaid, näiteks on mõned mehed kelle filmid on alati head (nt. Scorsese) ja siis on teised mehed, kes on alati kaamera ees head (nt. Taavi Eelmaa).

ning kui ühtki suurt/hea nime filmis pole, siis ta võib ikkagi olla hea selle pärast, millest ta räägib (nt. Donnie Darko) või kuidas ta räägib (nt. Broken Flowers). Kuid kindlasti leidub inimesi, kes lisaksid siia nimekirja veel kõhutunde või muud isiklikud eelarvamused. Kui sa aga küsid objektsete kriteeriumite järele, mille järgi öelda kas film N on hea või mitte, siis sa võiksid samahästi küsida "mis on kunst?"

risto ütles ...

Hea point

Anonüümne ütles ...

lõpeks on vist hea film see,mis igayhele meeldib...mõne inimese heaks on jean-claude van damme filmid ka head ju või midagi sellist...ja mina ei oska ta nimegi kirjutada...
tegelt kunagi ütles raul saaremets kuldse lause(küll muusika kohta),et peab palju halba muusikat tarbima enne kui hea muusika ära tunned...ehk siis nii saabki??