teisipäev, september 25, 2007

Miks kassid koeri ei salli?!


Lapsesena sai minul ja mu sõpradel selgeks, et kassid koeri ei salli. Nii kui sõbralik pitsu miskile miisule lähenes, nii kohe ajas miisuke selja küüru, saba püsti ja karvad puhevile. ise veel susises. Vaene koer, mõtlesime. Ja siis see algas. Kassi käpa nähtamatu kuid tabav löök koera koonule. koera valuniutsatus ja kassi pagemine. Või siis koera pagemine.
See kordus alati. Siiamaani kordub.
Kui vanematele maale külla lähen, siis näeb seda pilti moel või teisel sageli.
Erakordne on olukord, siis kui kellegi kass ja koer miskil põhjusel täiesti rahulikult koos eksisteerivad ühe ja sama ruutmeetri peal.
Mõned aastad (või oli see kümmekond aastat) tagasi lugesin artiklit, mis seletas lahti selle olukorra. Asi peituvat lihtsalt kasside ja koerte erinevas kehakeeles ja signaalides. Nad tõlgendavad teineteise kehakeelt erinevalt. Kui koerale tähendab saba liputamine sõbralikkust ja uudishimu, siis kassile on sama käitumine ründava käitumise signaal.

Vahetevahel tundub, et ka kirikus käivad asjad sama moodi. Ehks siis, me saame aru, et meil on oluline, unikaalne ka elusid muutev sõnum, mida kogu maailm peaks kuulma (kaasaarvatud kodulinn ja isa-ema). Kuid niipea kui "suu avame", siis arukam osa meie kuulajaskonnast kas muigab või üritab vaikselt massi sulanduda.
Kas keel, mida me räägime kirikuna, on mõistetav maailmale, kellele me seda räägime?
"Armas Jeesus õnnista...", "verevari", "jumala tall", "Halleluuja", "aamen" jne.
kas sõnavara on sarnaselt mõistetav ka väljaspool olijale?

Kuidas vahendada oma unikaalset ja erakordset jumalakogemust oma kaassõbrale ja -töölisele sellisel moel, et ta minust aru saaks?

Nelipühisündmus
on tekitanud mitmeid eri tõlgendusi. Kas tegu oli rääkimisimega või oli hoopis kuulmisime. Mu endine pastor Indrek Luide armastas väljendada, et tegu oli hoopis arusaamisimega. Jumal lasi inimestel rääkida Tema suurtest asjadest keeles, millest ka teised inimesed aru said.

Kuidas see teadmine rakendub kaasaja kirkus, koguduses Eestis?
Kas usuleigetele eestlastele saab rääkida Jumalast moel, et see neile ka korda läheb? Mitte ainult vihast nõretava kommentaarina Delfi keskkonnas.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

[url=http://www.northfaceoutlettou.com/]the north face outlet locations[/url] It is the human instinct to have elements to find them warm. Ofour ancestors for you Outdoor Jackets also produced by lower, yet it is different from others, created of a guide book- sitting f_ web on the guide book store shelves and sttating bought [url=http://www.northfaceoutlettou.com/]www.northfaceoutlettou.com[/url]