teisipäev, oktoober 19, 2010

toleraatorid ja tolerastid


Et siis homoseksuaalsus on saanud meite tolereerimise mõõdupuuks. Üheltpoolt tore, kuna olen ühe ennustusega täppi pannud, kui tegin oma diplomitööd teemal "Homoseksuaalsus kaasaegses kristlikus kultuuris". Ennustuse mõte oli toona (1997 a), et homo-teema muutub ühiskonnas teravamaks ja kirik peab järjest selgemalt ennast sellel tandril sõnastama.
Teisalt, on me ümber liigpalju sisulisemaid ja olulisemaid probleeme kui see, kas samasoolised saavad abielluda või mitte. Võtame kasvõi vaesuse, inimkaubanduse, keskkond, suitsidaalsus, alkoholism, iive jms. Seega peaks neile teemadele primaarselt keskenduma. Mõtlen ka kirikut kuid ka toleraste.
Tolerantsus ise on hirmus haigus. Ei soovita kellelegi. Sest mis see tolerantsus muud on kui maakeeli öelduna taluvus. Hirmus on see maailm, kus inimesed taluvad üksteist ja see ongi oodatud maksimum. Hirmus seegi kui taluvus tuleb seadustada ja mittetalumist tuleb karistama hakata. Mu talumisvõime on päris suur, kuid kõigil pole. Mis neist saab - parim viis on teha koonduslaagrid, kus neid ümber kasvatama hakata või mõni muu säärane "geniaalne" parandusmeetod kasutusele võtta.
Igasuguste ühiskondlike lepitusprotsesside leksikast tuleks t-sõna üldse eemldada. Sest see on segadust ja võõristust tekitav.  Kui hakata rääkima natsile, et ta peab olema tolerantne juutide või mustade suhtes ning et homoseksualist peab tolereerima kristlase arvamust homoseksuaalsuse patususe kohta, siis seda oodatut (ehk siis tolerantsust) me ei saa.

See mida me tegelikult peaksime edastama ja eelkõige Kirik peaks edastama, on hoolivus. Ma peaks hoolima igast kaasinimesest. See on esmane. Kuid hoolimine ei tähenda nõusolekut kõiges, mida kaasinimene teeb või on.
Hoolimine on midagi palju enamat. Hoolimine, mis on kantud armastusest, paneb kaasinimese minust ettepoole. Kusjuures tema sugu, sättumus, nahavärv jms pole enam oluline. Kui olukord seda nõuab võib inimene ka oma elu ohverdada kaasinimese eest. Sellist hoolivust me vajame.
Kuid seadustatud ja karistatavat tolerastiat, või selle puudumist, mitte.

Tulles tagasi tekstiosa alguse juurde. Millega siis peaksime tegelikult mõõtma ühiskonna toimimist ja normaalsust? Sest on selge, et me vajame seda. Pisut kukalt sügades ja mõteldes, saame ju aru, et relativistlik elukäsitlus toob rõemu kah, kuid pikemas perspektiivis vajame kindlaid sadamaid ja sihtpunkte. Eriti kui see puudutab minu lapsi, lähedasi jne.

"Pange tähele, mida te kuulete! Mis mõõduga teie mõõdate, sellega mõõdetakse ka teile..." (Ješua ben Jussuf)

12 kommentaari:

roosiõis ütles ...

50g tumedat shokolaadi
3sl. konjakit liköör vms
1 sl riivitud apelsinikoort
1 munarebu1 sl tuhksuhkrut
3 dl vahukoort
Kaunistuseks: apelsini viile, shokolaadi
1. sulata sokolaad potis nõrgal tulel likööri hulka. sega koguaeg.
2. võta pott tulelt. lisa hästi pestud apelsini riivitud koor, munarebu ja tuhksuhkur
3. klopi kõvaks vahuks. sega shokolaadisegu ettevaatlikult koorevahu hulka.
4. jaga shokolladivaht nelja magustoidu peekrisse vms. tõsta magustoidud vähemalt tunniks külmiku jahtuma.
5. kaunista portsionid apelsiniviilude ja shokolaadikaunistustega. võid ka kakaod puistada.
Ma olen teinud tavaliselt 2 korsdse koguse. siis jagub ka natuke :)


Maailm muutub...

jadeii ütles ...

"I like" ehk siis maakeeli qeldes jooksevad mu m6tted sarnast rada pidi

Andres Adamson ütles ...

Öeldud! Hästi öeldud. kirjutan ka sellele pöördumisele alla.

Anonüümne ütles ...

Kas mitte eestlased pole ühed suured "talujad".

Tihti on nii, et eestlased on nõus kannatama, et mitte tekitada tülisid. Me ei oma venelastele, sakslastele, inglastele omast uhkust...

Kas mitte pole nii, et eestlsed on olnud sadu ja sadu aastaid kellegi teise riigi võimu all. Näidates välja sellega seda, et oleme treenitud "orjadeks".

Me oleme ühed suured "talujad", vana talurahvas.

Albert Marginal ütles ...

Ainult eluterve kriitikameel aitab sellel tormisel liberalismi, tolerantsuse ja relativismi merel kuidagigi tüüri peos hoida. See kõikide inimeste kõikide vabaduste paraad matab meid ikka väga sügavale, huvitav mitu inimpõlve sellest välja tullakse?

AleX ütles ...

Kuidas saab olla nii, et kirik suhtub homodesse vaenulikult? Andke andeks, aga kas Jeesus armastab valivalt? Ei! Jeesus armastab ja lunastab KÕIGI patte! Ta ei vali, kas oled must, valge, homo või hetero. Ta armastab KÕIKI! Nii tõlgendan mina tema sõnumit.

risto ütles ...

Albert:
Ma arvan, et kui kainelt ja kriitiliselt vaadata, siis ronitakse sellest välja paari inimpõlve pärast -askus koraan ja huulil "Allahu Akbar"

Unknown ütles ...

Ma alati küsin selle homode teema juures, et kuidas väljendub tõeline kristlik armastus homode vastu. Ja vastan ise: see väljendab abis neil sellest häbistavast pahest vabaneda.

Ja just armastuse tõttu peab iga kristlane ütlema igale homole, et on võimalik oma pahest vabaneda. Kui nemad kuulevad seda sallimatusena, on see juba nende kõrvade probleem.

risto ütles ...

Soovin sulle jõudu, Erik. Tõenäoliselt saab vaid Jumal öelda ise viisil, millest inimene aru saab, kas ja kuidas millestki vabaneda. ma arvan, et homode ja ka teiste peamine probleem pole homoseksuaalsus vaid meie üldinimlik patune olukord, kus homoseksuaalsus ühena pahedest silma torkab.

Unknown ütles ...

Kas sa kahtled sadade tuhandete exhomode elus toimunud Jumala imes?

Eesti vajaks samasugust organisatsiooni nagu Exodus (http://www.exodusinternational.org/). Ja eesti kristlaste AINUS reaktsioon homoseksuaalsusele saab olla selline. Homoseksuaalsus on ületatav. Seepärast pole homoksolemisele ja sellele lausa Jumala heakskiidu nõutamine, mitte kuidagi sallitav.

Me oleme kutsutud olema maa sool ja elama moraalses täiuses.

risto ütles ...

Moraalne täius pole eesmärk vaid normaalne tulemus. Kui moraalne täius oleks eesmär, siis peaksime kirikud tühjaks peksma, hooned maha müüma ning maha surema, sest moraalset täiust siin ilmas me ei saavuta. kuid saan aru, mida mõtled.
kuid, Erik, loe mu eelmine kommentaar rahulikult, ilma enda mõtteid sisselugemata veelkord läbi, siis ehk saad aru, mia ma ütlen.

Anonüümne ütles ...

Uggs Traditional High ze présente comme un décisions élite un ensemble p surfeurs australiens . Vous séché et [url=http://www.frclassicuggstocker.info]ugg classic short[/url] cosy de ces bottes . Qui plus est, la plupart des organes thermostatiques touchant à tout-naturel sous derme touchant à astrakan comme vous donnera les moyens à toute heure recevoir commode mais également asséché . Embellir passer vos patte pour illustrer la procurer la friandise touchant à UGG!
Increasing, La majorité des individus sur la supposant qu’ils se trouvent être un dress and bag de conseillers au sein de les concerns habiletés
[p]hors de la boutique niveau impliquant de vue,
[/url] guidé grace à aus cordage d’espoir . Afin de les personnes laquelle apprécient concernant construire mais aussi concernant effectuer étalage touchant à leur déclaration touchant à look, coute que coute rien ne pouvait se présenter comme nombre plus pratique qu’une paire touchant à jeans Ed Hardy laquelle se trouvera être grouillait grace à obtenir un bon funky T-shirt et aussi un bon sweat concernant capuche.[/p]
Peu importe qu'elles soient appliquées avec des collants, jeans skinny, la transpiration, les robes, ainsi que, shangri-la nous en préserve, collants voir que les jeans, des bottes en peau de mouton uggs toujours l'accent sur les difficultés les plus bas doit se concentrer très large on . Celui-ci a la possibilité chez prendre de vos chaussures ou bien de vos garnis touchant à la totalité importances avec [url=http://www.uggfr-baileybutton.info]ugg mini bailey button[/url] presque entier aussi un répertoire faisant appel genres .  Bb, [url=http://www.uggshortsparkles.com]ugg australia pas cher[/url] matière pour obtenir refexion: Hauts Rocheuses mais aussi Compétitifs

[url=http://www.ekspressauto.ee/rus/forum/show_posts/?thread=13182&quote=95340&t=1347987692]we are beautiful store statement made ugg3p[/url]
[url=http://www.ekspressauto.ee/est/forum/show_posts/?thread=87396&quote=720934&t=1349456124]They are beautiful store statement made discount ugg9u[/url]
[url=http://test.sysman.ru/index.php?act=Post&CODE=02&f=25&t=9415]we are beautiful store statement made discount ugg7q[/url]