neljapäev, oktoober 04, 2007

Õiglusest ja eesõigusest jäätisevalgel

Tulime täna õhtul Hanna-B ja tema emaga Pärnu linnast koju. Ämm tegi kingituse. Kinkis meile või õigemini andis võimaluse valida meil jäätiste vahel, mida ta oli ostnud. Ostis ta Premia jäätiseid. Valida sai kas kreembrülee- või sidrunimaitselise vahel. Hanna-B valis ruttu ja kiiresti sidrunimaitselise (!) (Talle maitseb creme bruile nii väga). Mulle valis tema (mitte mina) kreembrüleemaitselise. Küsisin igaksjuhuks üle, kas see on tema õige valik (või midagi sarnast). Oli. Tema maitses oma jäätist ja mina enda oma. Umbes paari minuti pärast toimus imekiire liigutus ja tunnen, et käes toimub liikumine. Ja mida näen - mina hoian käes sidrunimaitselist ja tema kreembrüleemaitselist.
Valikut polnd. Kui rase naine soovib, siis ta ka selle saab. Kohanesin sidruni maitsega. Hapukas ja vesine. Polnud väga meeldiv. Harjusin. Või õigemini hakkasin harjuma. Kuid just siis sai jäätis otsa. Ja korraga surutakse mulle taas kätte kreembrüleejäätis. Maitsen seda - lääge, imal ja magus. Küsisin naiselt, et kas see ongi tema arvates arusaam maailma õiglusest. Et tema võtab, haarab ja vahetab jäätiseid enda suva järgi. "Jah," kostis tema ülemäära reipalt ja lõbusalt (selle häälega, et isegi kui sa väga tahaks vihastuda, siis selle asemel hakkad sa hoopis naerma).
Ämm kostis seepeale, et see on Hanna-B privileeg.
Vast tõesti, mõtlesin.
Hakkasin volkari rooli keerates teemat edasi arendama.
See idee haakub hästi ideega ebaõiglasest Jumalast (sellest kirjutan mõnikord pikemalt). Kuid lühidalt - kuna Jumal "ebaõiglaselt" annab andeks eksimused ka neile, kes seda ei vääri (minu ja teiste arust), siis see andestus annab meile suure eesõiguse. Eesõiguse tunda rõõmu elust, hoolida, andestada jms. Just nagu selles kadunud poja loos vanemal vennal, kellel oli olemas eesõigus kasutada kogu isa vara ja karja, kuid kes püüdis pidevalt välja teenida isa armastust ja lugupidamist. Kuid seda polnud tal vaja teha, sest isa armastas teda niikuinii - sest ta oli isa poeg.
Vägev, et suhteliselt vilets Premia jäätis võib nii vaga mõtteni viia. (Vabandan Premia jäätiste fännide ees, lahja suhtumise eest nende lemmikusse).

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

seda ebaõiglase Jumala juttu ning miks sina ja teised arvavad, et mõnedele inimestele ebaõiglaselt patte andeks antakse tahaks kindlasti huviga lugeda.

risto ütles ...

varsti heietan