teisipäev, jaanuar 13, 2009

gaasaline



Mõnda aega käib koguduste liidu listis, kuhu kuulun enda koguduse kaudu, arutelu selle üle kuidas suhtuda Iisraelisse ja kuidas Gaza palestiinlastesse. Eesti Kristlike Demokraatide eestkõneleja on väga üheselt ja selgelt toetama Iisraeli tegevust. okei, olen nõus, et hamas on punt jõhkardeid, keda ei koti miski peale juudiriigi maapealt pühkimise. sams ei saa kiita heaks ebproportsionaalset jõu kasutamist ja sadu asjatuid tsiviilohvreid. Kui surevad asjassepuutumatud inimesed (lapsed, naised ja vanurid) siis ei tohiks olla kristlast, kes seda heaks kiidaks. Sõda on sõda, kuid see ei tohiks vabandada kõikelubavust. olgu siis tegu valitud rahvaga või valimatu rahvaga.
nädalavahetusel istusin koos sõber Peebuga paar tundi saunas. Seal rääkis ta enda Iisraeli sõidust ja sellest kui pinges see maa ja need inimesed tegelikult on. Kümmekond aastat tagasi rääkis üks rootsi kristlane enda käigust palestiinlaste juurde (palestiinlaste hulgas on ju kristlasi rohkem kui juutide seas). Kokkuvõttes tahavad mõlemad grupid rahu. nii juudid kui palestiinlased.
Püsiv rahu sellises olukorras saab tulla ainult läbi andestuse, paraku ei soodusta ei islam ega judaism kumbki säärast leppimise ja andestuse ideed. eriti siis kui on mõõgaga jumalariigi maale importijaid. Ja seal neid leidub.
Kodumaad tuleb kaitsta, kuid see ei muuda tapmist veel heaks. Isegi kui üllal ja õigel eesmärgil. Ka lurjuse tapmine ei muuda mind paremaks. Lihtsam on muul seltskonnal elada, seda küll. Ma ei tea, et sõjas käinud mehed oleksid olnud õnnelikud tapmise pärast. Teatud rahulolu võis tulla kättemaksust või siis lõpule viidud eesmärgist, kuid tapmine iseenesest ei ole rõõmu allikas. Normaalses keskkonnas vähemalt ei ole.


5 kommentaari:

Paul Davidson ütles ...

Mul oli nii raske lugeda seda EKD kiri kui tuli listile...

Kuidas Kristlased saavad heaks kiita iisreali genocide. selle sõja jooksul on siiamaani surma saanud kuskil 13 Iisrealast (ainult 3 neist tsiviilid)! Iisrealis elavad kuskil 7,5 miljonid... Palestiinas on umbes 900 surma saanud juba ja umbes 300 neist olid lapsed Palestiinas elavad umbes 1,5 miljonit...

Eesti väike riigi vaates see oleks umbes sarnane olukord kui näiteks Taani tuleks kallale. Eesti tapaks 13 taanlast ära ja jääks terve Mõisaküla elankkonnast ilma.

Naljakas on mingis mõttes kui palju kristlased et panevad silmad kinni ja utlevad pohimotselt et Iisreal ei saa mitte midagi valesti teha neid kiidavad riiki kes tapab rohkem kristlasi ja rohkem tsiviile kui enamus ülejaand maailmast..

Tore oleks kui oleks rohkem arutelu sellel teemal.

risto ütles ...

Eks siin ole tegu ka mõnes mõttes kristlaste peata olemisega: on ju juudid rahvas, kes on Jumala poolt välja valitud. Seetõttu leivb osa (evangeelseid) kristlasi, et tuleb igatpidi õigustada Iisraeli riigi poliitikat. sams ei tehta vahet riigpoliitikal ja rahval.
Eraldi teema on siinjuures veel see, et samal ajal nõuvad juudid nende kannatuste meelespidamist (holokaust), kuid palestiinlaste (pean silmas tavalisi inimesi)kannatusi ei tohi väga arvestada.

Paul Davidson ütles ...

Jep.. Lugesin tana et umbes 90,000 inimesed Palestiinas on kaotanud oma kodud 1.5 Pärnu elanikond kodutu...

"ei tehta vahet riigpoliitikal ja rahval" utleb koik minu arust...

ritsik ütles ...

Huh, õnneks polegi ma ainus teisitimõtleja :)
Mulle vahepeal tundub kristlaste "ametlikku" poliitikat jälgides, et tõesti igasugune kriitika Iisraeli riigi aadressil on fuih kui paha ja lubamatu.

risto ütles ...

Koguduste liidu listis, kuhu ka S&V kuulub, on päris terav arutelu sellel teemal. Seal on päris kriitilis ja asjalikke kirjutisi antud teemal.
Põhiprobleem on selles, et kummardatakse Iisraeli riiki, kes oma poliitikas on justkui ilmeksimatu ja kelle tegevust saab alati taandada "enesekaitse" sildi taha.