kolmapäev, detsember 26, 2007

mängureaalsus - päriselt? mängult?


Sünnipäevaks ja jõuludeks soetasin HB-ga Kata soovitusel mängu "Katani Asustajad" (huvitav, kas Kata seda mängu just enda nime järgi soovitaski). Kiitis, et Tartus pidi väga kõva tegija see mäng olema. Kuna lauamängud meeldivad, siis mõeldud-tehtud.
Ja etskae - ongi huvitav. Põnev ja meeleolulkas.
Ennast on huvitav mängu taga vaadata. Tunded löövad lõkkele ja puha. Inimesed muutuvad - vaimustuvad, norutavad, hurjutavad ja poevad. Mis see siis on kas pelgalt mäng, või on selles ka kübeke reaalsust?
Ma pole teab-mis psühholoog, kuid eks arvata võib ju igamees.
Mängu olemus seisneb ju (mingisuguse) reaalsuse matkimisel. Tähtsaks muutub enese paigutamine mingisugusesse rolli ja olukorda. Vahe on vaid selles, et sa oletad kuidas keegi X olukorras Y käitub ja püüad seda võimalikult "tõe"truult kopeerida.
Eks loomadki õpi küttima läbi mängu ja lapsed väärtusi.
Kui nüüd päris filoosofiilseks ära minna, siis kas selu mida me elame on mäng - pidev matkimine ja kopeerimine või on tegu puhta reaalsusega, mida me erinevates olukordades matkime?

6 kommentaari:

Mats Volberg ütles ...

lihtsalt soovituseks: ma pole kunagi kaotanud ühtki mängu (veel), kus ma panen oma esimesed külad vilja ja maagi lähedale (eeldades, et nad ikka korraliku numbriga on, st. 2 ja 3 peale ei tasu lootma jääda)

m2rtsaar ütles ...

vili ja maag on hea. aga m6nikord tasub teha sadamalaks hoopis. teenid muudkui yhte ainet, ja muudkui kaupled. teised vaatavad suu vesistades pealt.

Katani edasiarendus(ed) on ka täitsa ¨k6vad asjad... aga mina ei saa nii tihti teistele lutti teha (st mängida), see peab ikka m6lemale abikaasale meeldima. yksk6ik kui suur on armastus.

ritsik ütles ...

kui suurtele lastele see mäng jõukohane võiks olla? Hea oleks arvutile vahelduseks ka nuppe tõstes vallutada ja võita...

risto ütles ...

karbi peal kirjas et 10+ aastat. Selline mäng mis on teataval määral segu mängudest MONOPOL ja RISK, sobib hästi ka täiskasvanutele mängida saab 3 või neljakesi. Lisaks olemas ka laiendused. Osta saab Apollost.

ritsik ütles ...

Risk maksis üle 500, tegin enda meelest kompromissi ja ostsin eile hoopis nats odava Farlanderi. Ja sain viie- ja kaheksaaastase käest tuupi nii et suled lendasid... oleks vist ikka pidanud mingi keerulisema mängu ostma :)

risto ütles ...

RISKI suurim häda (minuarust) on see, et seal on liiga palju nuppe. Seetõttu on ASUSTAJAD hea kompromiss - piisavalt taiplikust nõudev ent samas mitte liiga nuppuderohke.
Sain ka selgeks, et kui mängu mängida siis samaaegselt ei tasu juua teed ja süles hoida imikut. OSad kaardid ja väljad said veidi ujuda.