kolmapäev, veebruar 20, 2008

päevast ja nimedest (põgusalt)

Täna võtsime endil HB-ga kõrvust kinni ja vedasime Annliisi sünnale. Õigemine määrisime endid üsna viisakal jaseltskondlikul moel pähe. Haarasime Tõkked kogu kupatusega kaasa. Tegelt kukkus see kõik kenasti välja. Sõime, lobisesime, kuulasime hip-hopi ja lõpuks vaatasime vana head vene filmi. Sellist nõuka-aegset huumorit "Kaukaasia vang ehk Šuriku uued seiklused".
HB paisub see tähendab, et eelkõige "Timm" teams. Käiakse ja nuiatakse poisi nime. Me ei ütle, sest tegelikkuses pole isegi kindlad. Nimega on selline huvitav värk, et tahame panna tähelepanuväärset nime, millega seonduks miskid väärtused või muud säärast. Samas harjume misahes inimese mistahes nimega ära. Seeg pole mõnes mõttes tähtsustki, mis nime sa kannad. Loeb see isiksus, kes selle nime taha varjund. Kui nimi on Raibet või Ilge, siis võib muidugi saad avarases nooruses seltskondliku psühhotrauma ja isiksusena võid sa hävida või siis ignorandiks muutuda või miskit muud säärast. Piibliaegadel ja hiljemgi veel anti nimesid, millel oli sisu ja mis tähendas midagi. Tuli ka ette kus lapse nimi saadi ilmutuse teel. Sellisel juhul oli nimi midagi enamat kui nimi. See oli isiksus ja olemus.
looduskultuurides kandsid inimesed mitut nime - salajast ja avalikku, lisaks veel nimed mis tulid kaasa teatud elukorraldusega (abielu - meil jäänukina mehe perekonnanime võtmine).
Nimedega saab nalja kuid samas on need ka olulised "Ega nimi meest riku" on eestlastele tuntud vanasõna. Seega saavad ka Ilge ja Raibet hästi hakkama.
Oeh - pikaks venis heietus nimeteemal.

2 kommentaari:

Marju ütles ...

Ihii... ma kujutan ette, et Raibet Tamm ei kõlaks üldse nii hästi kui Ilge Tamm. Ja Ilge on selline universaalne nimi ka - sobib nii poisile kui tüdrukule :)

Tuli meelde, kuidas üks tuttav lubas oma lastele Mõhk ja Tölpa nimeks panna - miskil põhjusel ta seda siiski ei teinud - ei tea kas laste tulevikule mõeldes või mis...

Igatahes edu sobiva nime leidmisel!

roosiõis ütles ...

vanarahvas räägib, et nime enne ei panda ja hälli tuppa ei tooda, kui laps käes. nimega on nii, et kui laps käes ja näkku vaatad, siis lööb selgeks, milline nimi võiks soblik olla. Algul ju ta nii pisike, et kõik ninnu-nännu nimed oleksid sobilikud :). Rai-Bet on ju põnev ...
Ps! võibolla isegi laup. pärnu :)
ja veel... oli üks eelnev teema ´´pede´´ teemadel. (ped-poiss erastes-armastaja) täiskasvanud mehe armastust noorte poiste vastu.
sau