esmaspäev, november 15, 2010

6 palve X



2002. aastal linastus Venemaa film “Kukulind” – Kукушка. Selle filmi lugu on esmapilgul lihtne: 1944. aasta sügisel satuvad erinevatel asjaoludel kuid sarnastel põhjustel saami naise Anni juurde punaarmeelane Ivan ja  SS mundrit kandev soome tudeng Veikko. Lihtsad inimesed, kes keerukal ajal leiavad end keset tundrat ootamatus armukolmnurgas. Kogu sündmustiku keerukus seisneb keeles. Nimelt räägivad kõik vaid oma keelt, mis tähendab, et arusaamatust ja möödarääkimist on küllaga, Just see teebki selle filmi vaadatavaks.
Kui “Kukulinnu” tegelased leiavad end olukorras, kus peavad hakkamasaamise nimel, ületama kõnekeele takistusi, siis oma igapäeva elus leiame olukorras, kus jagame küll sama keeleruumi, ent möödarääkimise ja haigetsaamise ning – tegemise võimalused on vähemalt sama suured kui eelpool nimetatud filmis.
Usulises mõttes küsime, et kui Jumal on olemas, siis kuidas ma võin temaga suhelda ja aru saada, et ta on mind kuulnud.
Apostlite tegude raamatu teises peatükis leiame jahmunud inimhulga, kes kuuleb, kuidas harimatud juudi mehed räägivad Jumala suurtest tegudes nende erinevates keeltes ja keelemurrakutes. Mõned teoloogid väidavad, et meile tuntud nelipühisündmus oli keeltes rääkimise ime, mõned, et tegu oli kuulmisimega. Kuid on ka neid, kes rõhutavad, et tegu oli eelkõige arusaamisimega. Jumal räägib inimesega keeles, millest tema aru saab.! Seetõttu ei pea me elama eksituses ja arvame, et Jumal kõneleb vaid paatosliku kirikuõpetaja häälega või üliintensiivse teleevangelisti moel. Jumal tahab kõnetada ja kõnetabki meid sel viisil, millest me aru saame. Punkar, kooliõpetaja, akadeemik, sõdur ja maamees saavad kõnetatud keeles ja viisil, millest nad aru saavad Minu tänased kohtumised, olukorrad ja jutuajamised võivad olla osa Jumala kõnest mulle. 
Keegi jutlustaja tõi järgmise selgituse Jumala kõnest: kui me palume rohkem armastust, siis Jumal ei kalla meisse suuremat tunnet armastamiseks, vaid toob meie teele, meie ellu inimese, kelle suhtes on vajalik armastust ülesse näidata. Tihtipeale sellise inimese, keda me üldiselt peame mitte-armastusväärseks.

4 kommentaari:

ritsik ütles ...

Kukulind oli väga hea film ja sinu mõtisklused on sama head lugeda :)
kas need Vikerraadios kuskil arhiivis ka leitavad on?

risto ütles ...

Kuulata saaab siit http://vikerraadio.err.ee/kuularhiiv?saade=117&kid=175

Peep, Anna&Emma ütles ...

Koguduse ja kristlase ülesanne siin maapeal on tõlkimine - evangeeliumi sõnumi tõlkimine verbaalselt ja nähtavalt sihtkultuuri keeleruumi.
Hea tõlketöö eeldab mõlemat - lähtekeele mõistmist ja tunnetamist ning sihtkeele erisuste tundmist. Keel on oluline.

Albert Marginal ütles ...

Kukulinnuga tuleb meelde, et vaatasime seda Zenta vene keele tunnis. Väga äge film nagu kõik teised filmid, mille kaudu me õppisime tundma keelt ja kultuuri. Meil olid isegi tõelisi semiootilised lahangud näiteks ka filmidele Vend ja Vend 2. Loomulikult ka Kukulinnule. Tagantjärgi hinnates oli see väga huvitav ja kasulik, sest on aidanud mõista slaavlastega suhtlemisel nende olemust. Kõik sai kuidagi teistmoodi selgeks. Kukulind oli ja on ikka väga hea film!